Imunológia

 

Kozie mlieko pozitívne pôsobí na ľudský organizmus a pomáha liečiť mnohé civilizačné choroby dnešnej doby. V porovnaní s kravským mliekom má kozie mlieko vyšší obsah fosforu, vápnika a vitamínu D, ale predovšetkým iné zloženie bielkovín a tukov, ktoré ho robia stráviteľnejším. 

V minulosti bolo KOZIE MLIEKO odporúčané a s úspechom podávané pri celkovom oslabení organizmu. Pacienti s tuberkulózou ho často označovali za rozhodujúci faktor svojho vyliečenia. V dnešnej dobe sa kozie mlieko úspešne používa z mnohých ďalších dôvodov. Pomáha pri ochoreniach tráviaceho traktu a pridružených orgánov, ako sú pečeň či pankreas. Má totiž zásaditejší charakter ako kravské mlieko a teda vyššiu neutralizačnú kapacitu. Priaznivo pôsobí pri oslabení imunitného systému. Odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú, že pravidelné pitie kozieho mlieka môže byť prospešné pre zle sa hojace ochorenia kože, pretože pozitívne vplýva na nervovú sústavu človeka, ktorej preťaženie môže mať na kožných problémoch významný podiel. 

KOZIE MLIEKO je biologicky cenným nápojom, ktorý obsahuje minerálne soli vápnika, horčíka, sodíka, draslíka a fosforu, soli stopových prvkov: medi, zinku, mangánu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovú
.

   

 

  

 

V porovnaní s kravským mliekom je KOZIE MLIEKO ľahšie stráviteľné. Tuk kozieho mlieka sa svojím zložením viac podobá tuku materského mlieka. V mlieku je rozptýlený v drobných kvapôčkach a tak poskytuje väčší povrch pre činnosť lipáz. Minerálnych látok obsahuje KOZIE MLIEKO viacej ako mlieko materské a približne rovnako ako mlieko kravské. Zaujímavý je obsah Ca a P, dôležitých pre tvorbu kostí a zubov. Ďalej má viac K, Cl, menej Na. Pri porovnaní s materským mliekom má kozie mlieko menej vitamínu B12 a rovnaké množstvo kyseliny listovej.



Množstvo bielkovín je vyššie ako v kravskom mlieku, sú však iného zloženia, čo je pravdepodobne dôvod, prečo organizmus niektorých ľudí znáša KOZIE MLIEKO podstatne lepšie ako mlieko kravské. Význam kozieho mlieka je preto hlavne u detí alergických na bielkovinu kravského mlieka. Výskumy uvádzajú, že asi 7,5% detí je alergických na kravské mlieko, ale až 60-70% z nich toleruje mlieko kozie.